Átalakuló cafeteria: a szolgáltató cégek szerint mindenki rosszul jár

cafeteriaAz EUFE és az EUFE tag cégek is a sajtóból értesültek a feltételezett tervezetről, mely szerint kikerül a béren kívüli juttatások rendszeréből a hidegétel-utalvány (január elsejétől megszűnik a hideg étkezés támogatásának adójogi kedvezménye) vagy havi öt-nyolcezer forintra csökkentve egyetlen állami cégtől megrendelhető utalvány váltja fel. Mindeközben az éves szinten 150 ezer forintig támogatható meleg étkezésért csak a bankkártyához hasonló SZÉP-kártyával lehet majd fizetni. Nem lesz benne a cafeteriakörben az internetszolgáltatás, lesz viszont lakbértámogatás havonta maximum húszezer forint értékben.

Az Egyesülés tájékoztatása szerint a kiszivárgott anyagról annyi információjuk van, amennyi a sajtóban megjelent. Kapcsolatfelvétel, szakmai egyeztetésre történő felkérés nem érkezett a tervezetet kidolgozó szaktárcától - válaszolták a HR Portálnak. Az EUFE szerint a feltételezett munkaanyagról, a Népszabadság cikkében megjelentekből az olvasható ki, hogy a kormány az új cafeteria-rendszer kialakításával egyben meghatározná azt is, ki lehet piaci szereplő. A tervezetben hideg étkezési utalvány tekintetében egyetlen állami forgalmazóról tesznek említést.

Ha kizárólag egy állami cég bocsáthatja ki az utalványokat, a fogyasztónak nem lesz meg a lehetősége arra, hogy szolgáltatót válasszon - írja a szolgáltató cégeket képviselő Egyesülés, amely szerint megszűnik a piaci verseny, ami a szolgáltatás színvonalára is kihathat. Másrészt ennek hatását érzékelheti a felhasználó a beváltásnál is, hiszen egyetlen utalványozó cégnek kell így az összes lehetséges elfogadóhellyel megállapodást kötnie, illetve velük a beváltást lebonyolítani. Nagyságát tekintve több tízezer beváltóhelyről van szó. Emellett az egyetlen kibocsátó dönthet abban is, mely elfogadóhelyekkel szerződik egyáltalán.

Mindenki rosszul jár

A következmények tekintetében az EUFE úgy véli, a kereskedelmi szektor erős csökkenést könyvelhet el a jövőben. Az, hogy alacsonyabb értékben adható majd meleg-étkezésre fordítható keret, és eltűnik a hideg étkezési utalvány, jelentős mértékben meghatározza a felhasználók költéseit a vendéglátóiparban és az élelmiszer-kereskedelemben. Az elektronikus alapú rendszer hátterének kiépítése az időfaktor és a költségek miatt további kiesést jelenthet - folytatja a szervezet, hozzátéve: az állam is vesztessé válik, kevesebb adó folyik majd be a beváltóhelyektől a forgalom után.

A tervezetről megjelent információk alapján a meleg-étkezésre fordítható keret évente 216.000 forintról 150.000 forintra, azaz havi szinten 18.000 forintról, 12.500 forintra csökken. Az EUFE szerint az étkezési utalványt nagyobb arányban eddig is élelmiszervásárlásra költötték. Aki eddig megkapta a 18 ezer forintos havi maximumot, az a tervezet alapján maximum 5-8 ezer forintot költhet élelmiszerre hideg utalvány formájában. A felhasználó emellett nem dönthet arról, hogy milyen formában kéri a meleg-étkezési keretet. A kártya-alapú cafeteria keretet pedig ott lehet csak felhasználni, ahol van POS terminál - ez nem biztosít azonban esélyegyenlőséget - teszi hozzá az EUFE.

Bérkompenzáció béren kívüi juttatásban

Nemrégiben hagyta jóvá a kormány, hogy a nettó bér-kompenzációt béren kívüli juttatásban is meg lehet tenni, de hideg étel utalvány nélkül, vagy csak elégtelenül működő hideg étel megoldással ez nem fog hatékony alternatívaként működni - hangsúlyozza az EUFE.

Megszűnhetnek a szolgáltató cégek?

A kérdés, hogy a tervezet kapcsán fenyegetve érzik-e magukat az étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott francia vállalatok, az EUFE szerint egyelőre nem mérlegelhető. Nem történt konkrét bejelentés a kormányzat részéről, illetve azt sem erősítették meg, hogy valóban egy meglévő munkaanyagból származnak az információk. Amíg a kormányzat részéről nem történik bejelentés, a cégeket érő esetleges hatásokat nem mérlegelik - olvasható a válaszukban.

A kiszivárgott tervezetről várhatóan napokon belül tárgyal a kormány, a Népszabadság birtokába jutott anyagon szeptember 30-i határidő olvasható.

HR Portál