Hány százalék a munkanélküliek aránya Vas megyében?

vas megye Júniusban 8057 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 330-zal kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

A júniusban nyilvántartott álláskeresők közel 34 százaléka általános iskolával vagy annál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezett, a diplomások aránya nem érte el a 8 százalékot. A regisztráltak közel 80 százaléka -az elmúlt hónap adatihoz hasonlóan - fizikai állományba tartozik, az álláskeresők 42 százaléka szakképzetlen.

 

Idén a nyár első hónapjában 611 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, míg az elmúlt év azonos időszakában közel 800 fiatal keresett állást. A pályakezdő fiatalok közül a szakközépiskolát végzettek aránya -- közel 29 százaléka -- a legmagasabb, 25 százalékának általános iskolai végzettsége van, 17 százalékuk szakmunkás. A legalacsonyabb, mintegy 10 százalék a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők aránya. A pályakezdő álláskeresők 12 százaléka rendelkezik diplomával.

Tavaly óta több mint 730-cal, idén május óta pedig 160-nal csökkent azoknak az álláskeresőknek a száma, akik huzamosabb ideje nem tudtak munkába állni. Júniusban a nyilvántartott álláskeresők közül 2194-en már több mint egy éve nem dolgoztak. Az álláskeresők 55,5 százaléka, mintegy 4468 ember részesült júniusban ellátásban.

Az új bejelentések 64 százaléka segéd- és betanított munkára, 24 százaléka szakmunkára irányult. Az üres álláshelyek 12 százaléka jelent szellemi munkát.

A munkalehetőségek 23 százalékát a feldolgozóipar, 21 százalékát a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területéről, 12 százalékát pedig az egészségügy, szociális ellátás területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek. Az üres álláshelyek közel 10 százaléka az ingatlanügyeket, gazdasági szolgáltatást érinti, de érkeztek még munkáltatói igények a mezőgazdaság, a kereskedelem, a szálláshely, a vendéglátás és az építőipar területéről is.

A munkaerőigények alapján a legkeresettebb szakmák az eladó, lakatos, forgácsoló, hegesztő, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, illetve felszolgáló, szakács munkakör. Szellemi munkakörökben pénzügyi, illetve kereskedelmi ügyintéző, gépésztechnikus munkakör betöltésére érkezett munkaerőigény.

HR Portál