Nehéz helyzetben a munkáltatók, gondterheltek a HR-esek

Nehéz helyzet elé állítja a kormányzat a munkáltatókat. Cseppet sem biztos ugyanis, hogy lesz miből forrást teremteni az elvárt béremeléshez. Jelentős kisebbségben vannak ugyanis azok, akik úgy gondolják, hogy a 2012-es év javuló gazdasági lehetőséget hoz szervezetük számára – derül ki a FIZETÉSEMELÉS 2012 kutatásból. Márpedig az idei helyzetük sem bíztató – legalábbis ez látszik a részadatok alapján a DEVISE Hungary és a Simconsult most zajló felmérésben részt vevő gazdasági társaságok vezetőinek és HR-eseinek válaszaiból.

Mint arról Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója beszámolt, a kutatásban – mely a munkáltatóknak a jövő évi bérek és béren kívüli juttatások módosításának szándékát vizsgálja – a válaszadó cégek között (vállalatmérettől, illetve szektortól függetlenül) túlnyomó többségben vannak azok, akik kifejezetten romló vagy legfeljebb stagnáló gazdasági kilátással számolnak. Márpedig ez visszaköszön a béremelési terveik tekintetében is. Az előző évekhez hasonlóan ismét vannak olyan szervezetek, ahol a jelenlegi lehetőségek alapján bércsökkentéssel kalkulálnak.

A kutatás– melyben az ország minden részéből vannak résztvevők a legnagyobb foglalkoztatóktól, a legjelentősebb árbevételű vállalatokon át a mikro- és kisvállalkozásokig – eddigi adatai alapján a munkavállalókra nézve első pillanatban kedvezőnek tűnő kormányzati minimálbéremelési elképzelés megvalósítása számos céget súlyos helyzetbe hoz. Többen létszámleépítésre készülnek.

A bérkompenzáció a jelenlegi gazdasági helyzetben sokaknak irreális lehetőség. Márpedig a kormány által bejelentett – a személyi jövedelemadózást, a járulékterheket illető – változások az RSM DTBM Hungary szakértői számításait, illetve a FIZETÉSEMELÉS 2012 kutatás részadatai alapján a cégek lehetőségeit egybevetve azt eredményezik, hogy a jövedelmek reálértéke csökkenni fog.

Hogy miért is különösen elgondolkodtató mindez? A felmérésben azt jelezték a résztvevők, hogy leginkább a szervezet gazdasági helyzete a befolyásoló tényező a béremelés tekintetében. Márpedig a részadatokat elemezve az látható, hogy alig 10% felett van azon munkáltatók száma, amelyeknél az idei évi célok a tervek felett teljesülnek. A többségnél a helyzet közel sem rózsás…

A FIZETÉSEMELÉS 2012 kutatásban továbbra is várják a szervezők az adatszolgáltató cégek részvételét szeptember 30-ig. Ők október 7-ig térítésmentesen megkapják az országos adatokat tartalmazó részletes elemzést.