Szakmai készségek: Mi az, ami visszaüthet?

Egy állásra való jelentkezéskor, úgy tűnhet, hogy annál jobb, minél több szakmai készséget tudunk önéletrajzunkban felmutatni. Azonban néhány pozitívnak vélt készség munkánk során visszaüthet, sőt kifejezetten káros hatással lehet karrierünkre.

Például a „multitasking” készséget általában pozitívnak értékelik. Ez azonban bizonyos esetekben hátrányos is lehet. Ha több feladatot egyszerre próbálunk végezni, könnyen előfordulhat, hogy valamelyik teendőnkre nem tudunk kellően összpontosítani. Ezért érdemes felállítanunk egy fontossági sorrendet és az alapján elvégezni feladatainkat.

A munkamorál alapvetően ugyancsak egy pozitív készség, ám lehetnek negatív hatásai is. A kemény munkát mindig értékelik, de figyelnünk kell, hogy munkánk egyúttal hatékony is legyen. A rossz hatékonyság azt jelezheti, hogy nem megfelelően használjuk ki munkaidőnket. A túlóra stresszhez, egy idő után pedig akár munkahelyi kiégéshez is vezethet.

Egy másik készség, amely könnyen visszaüthet az a túlvállalás. A munkáltatók általában a józan, reális gondolkozású kollégákat szeretik és nem a túlontúl optimistákat. Például nem érdemes megígérni egy projekt határidőre való kivitelezését, ha annak megvalósítására nincs reális esély.

Nem biztos, hogy tanácsos elért eredményeinket minden esetben nagydobra verni, mert az balul is elsülhet. Előfordulhat, hogy kollégáink irigyek lesznek sikereinkre és ez munkahelyi kapcsolatainkra is rossz hatással lehet.