Vas megye: kevesebb az álláskereső?

kevesebb álláskereső Vas megyébenA megye valamennyi térségében kevesebb munkanélkülit tartottak nyilván, mint egy évvel korábban. A csökkenés mértéke a Szombathelyi térségben volt a legkisebb, itt nem érte el az 5 százalékot, míg a sárvári kirendeltségen megközelítette a 20 százalékot.

Augusztusban 7224 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken; a gazdaságilag aktív népesség 6,1 százaléka volt munka nélkül, míg egy évvel korábban a munkanélküliségi ráta elérte a 7 százalékot. Körmend vonzáskörzetében volt a legalacsonyabb, 5,2 százalék, míg Vasvár térségében elérte 10,6 százalékot.

Augusztusban 1010 álláskereső regisztráltatta magát a kirendeltségeken; közel 80 százalékuk a munkaviszonya elvesztését követően vált álláskeresővé, 212-en pedig pályakezdők.

A hónap során ezer álláskereső került ki a nyilvántartásból. Közel 50 százalékuk tudott elhelyezkedni, mintegy 16,6 százalékuk a rövid idejű munkavégzés, közfoglalkoztatás miatt került ki a regisztrációból, 25 százalékukat pedig az együttműködés hiánya miatt törölték a rendszerből.

Augusztusban 616 üres állást jeleztek a kirendeltségeken. A legtöbb munkalehetőséget Szombathely térségében jelentették be a munkáltatók, a legkevesebb üres állást pedig a szentgotthárdi kirendeltségen regisztrálták.

A nyár utolsó hónapjában az álláskeresők 38,5 százaléka részesült álláskeresési vagy szociális ellátásban. Az elmúlt év azonos időszakához képest közel 64 százalékkal (2080 fővel) mérséklődött az álláskeresési ellátásra jogosultak száma. Tavaly óta 867 fővel, mintegy 24 százalékkal nőtt a pénzbeli ellátásban nem részesülők száma, ugyanakkor 348-cal többen voltak jogosultak szociális ellátásra.

A regisztrált álláskeresők több mint 23 százaléka legalább 1 éve munkanélküli. A tartós munkanélküliek 38 százaléka alacsony iskolai végzettségű, 25 százaléka 50 év feletti. Közel 30 százalékuk részesül szociális juttatásban.

A regisztrált álláskeresők 13,3 százaléka pályakezdő álláskereső Vas megyében. Augusztusban 962 fiatalt tartottal nyilván a kirendeltségeken. Háromtizedük szakképzettség nélkül szeretett volna munkát vállalni, a szakképzettek közül legnagyobb számban bolti eladók, bútorasztalosok, pék-, illetve édesipari termékgyártók, pincérek, szakácsok, fodrászok kerestek munkát.

A pályakezdő fiatal álláskeresők elhelyezkedési esélyét növeli a szeptember elején Első munkahely garancia címmel indított munkaerő-piaci program, amely biztosítja számukra az első munkahelyet, ahol munkatapasztalatot szerezhetnek.

HR Portál